Overslaan en naar de inhoud gaan

Persreactie: stel definitief stikstofkader niet langer uit

Embuild Vlaanderen vraagt de Vlaamse regering om zijn krokusakkoord rond stikstof zo snel en zo integraal mogelijk uit te voeren. Enkel op die manier kunnen bouwplannen, nieuwe investeringen, jobs en welvaart in Vlaanderen gevrijwaard blijven. Want elk bijkomend uitstel van een definitief stikstofkader in Vlaanderen leidt rechtstreeks naar een algemene vergunningenstop. Ten allen tijde dienen we de situatie te vermijden die de Nederlandse bouwsector heeft gekend als gevolg van rechtsonzekerheid in dit dossier. Met deze reactie sluit Embuild Vlaanderen zich aan bij de sense of urgency die VOKA eerder heeft onderlijnd.

Sinds het stikstofarrest van 25 februari 2021 is er immers sprake van rechtsonzekerheid. Momenteel is er een ministeriële instructie van kracht die tijdelijk een vergunningenstop kan afwenden. Deze instructie heeft een tijdelijke juridische houdbaarheid. Dat maakt een snelle definitieve regeling noodzakelijk om de economische kracht van onze regio te beschermen. Bovendien ging er een jarenlang onderzoek vooraf aan de uitwerking van het stikstofkader dat werd overeengekomen in het krokusakkoord van 2021.
 
Het nieuwe voorstel van de Boerenbond zou opnieuw een tijdrovend wetenschappelijk onderzoek vergen, alsook het herdoen van dezelfde procedures. Dat betekent opnieuw een jarenlang traject dat verder reikt dan de huidige legislatuur. Die rechtsonzekerheid voor particulieren, opdrachtgevers van bouwprojecten en bouwbedrijven is niet houdbaar. Zonder definitief stikstofkader dreigen er wekelijks vonnissen en arresten die concrete bouwprojecten en investeringen van particulieren en bedrijven op de helling zullen zetten.
 
“Embuild Vlaanderen roept de Vlaamse regering op niet te talmen maar doortastend en snel te handelen in dit dossier om de welvaart van onze regio te vrijwaren. Met het stikstofkader in het krokusakkoord bereikten de meerderheidspartijen gezamenlijk een streng maar verdedigbaar voorstel”, zegt Marc Dilllen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.