Overslaan en naar de inhoud gaan

Embuild Limburg zeer tevreden dat verlaagde btw op sloop en heropbouw verlengd wordt

Normaal gezien liep die maatregel eind dit jaar af. Embuild pleitte al lang voor een verlenging en is dus zeer tevreden dat deze nu doorgevoerd wordt. “Het is een maatregel die goed is voor het klimaat en de koopkracht van de mensen”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild. “Sloop en heropbouw laat toe om het energieverbruik van een huis sterk te reduceren, wat zeer belangrijk is nu de energieprijzen door het dak gaan.” De sectorfederatie is ook enthousiast over de verlaging van de btw naar 6% voor warmtepompen en zonnepanelen, ook voor nieuwbouw.

Embuild vroeg al een tijd om de tijdelijke algemene btw-verlaging van 21% naar 6% op sloop en heropbouw van te verlengen. Een verlenging van deze maatregel was volgens de sectorfederatie noodzakelijk om zekerheid te bieden aan projecten die nu nog in een beginfase zitten, maar waarvan de vergunning binnenkort wordt afgeleverd en er vervolgens een afbraak dient te gebeuren (archeologisch onderzoek, sonderingsstudie ’s, enz.,…). Gevolg is immers dat de effectieve bouw pas na december 2022 kan beginnen.

Ook wanneer het gaat over grotere bouwprojecten (bv. meer dan 10 appartementen) krijgt men die bouwtermijn in de praktijk voor eind december 2022 niet af. Het resultaat zou geweest zijn dat heel veel kopers voor te slopen verouderde panden daardoor afgeschrikt worden. Zij zouden wel willen kopen, maar begrijpelijker wijze willen zij de zekerheid hebben dat zij kunnen genieten van het 6% btw-regime.

Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild: “Sloop en heropbouw van verouderde panden is in de meeste gevallen veel beter voor het klimaat en het milieu dan gedeeltelijke renovatie. Het vermindert ook de druk om nieuwe bouwgronden aan te snijden. We zijn blij dat de federale regering hieraan gevolg geeft. Wel moeten natuurlijk nog de concrete toepassingsmodaliteiten van deze maatregel verduidelijkt worden.”

De sectorfederatie is ook enthousiast over de verlaging van de btw naar 6% voor warmtepompen en zonnepanelen, ook voor nieuwbouw, en het energiezuinig maken van overheidsgebouwen.