Overslaan en naar de inhoud gaan

Expertsessie: 3D-print in de bouw

De 3D-printtechnologie geraakt steeds verder ingeburgerd in de bouwsector. Waar het vroeger eerder demonstratief was, worden er tegenwoordig wijken van 100 huizen gebouwd uit 3D-geprint beton en ook andere bouwmaterialen worden steeds vaker geprint. De technologie biedt ook heel wat voordelen op het gebied van duurzaamheid. Zo is er bijvoorbeeld minder logistiek nodig en wordt het materiaalverbruik vermindert. Redenen genoeg om enkele experten in dit vak uit te nodigen om verder toe te lichten wat de mogelijkheden zijn van het 3D-printen en hoe deze technologie het bouwproces en de bouwketen verandert.  

Zet 28 maart alvast in je agenda!

Inschrijvingslink binnenkort beschikbaar.

 

Experten over:

  • Werking 3D-betonprint
  • Mogelijkheden 3D-print
  • Materialen en structuren
  • Robotica en automatisering
  • Praktijkvoorbeelden
 

Programma:

 

14u00-14u05: Inleiding

 

14u05-14u35: Antonie Damad en Axel Boons (Thomas More)

Thomas More heeft de voorbije jaren heel wat ervaring opgedaan rond het 3D-betonprinten. Ze geven een overzicht over hoe het 3D-betonprinten net werkt, waar het in andere landen al staat en wat de mogelijkheden zijn volgens Thomas More.

 

14u40-15u10: Reg. Arch. Dr. Dipl.-Ing. H. H. Bier (TU Delft) (English)

Robotic Building lab van de TU Delft ontwikkelt Design-to-Robotic-Production benaderingen waarbij onder andere additieve technieken worden gebruikt. Deze bevorderen het 3D-printen met materialen zoals thermoplastische elastomeren, biopolymeren, keramische klei en beton. Ze omvatten structurele en robotische padoptimalisaties die zorgen voor de vermindering van materiaalgebruik en productietijd, waardoor de efficiëntie toeneemt en het milieu minder belast wordt.
 

15u15-15u30: Break

 

15u30-16u15: Theo Voogd (Bruil) & Ir. Wim van’t Land (Movares)

Reshaping Architecture: Project Baskeweg Den Helder
Momenteel wordt in Nederland het grootste 3D-betonprintproject ter wereld gerealiseerd: twee gedateerde flatgebouwen in Den Helder worden getransformeerd tot moderne complexen door middel van 3D-geprinte betonnen gevelelementen op verbrede balkons en galerijen. 

Theo Voogd zal een inkijkje geven in de totstandkoming van dit bijzondere renovatieproject en de achterliggende ontwikkeling van de Bruil Prefab Printing fabriek. Daarnaast zal hij aan de hand van praktijkvoorbeelden dieper ingaan op de bijdrage die 3D-betonprinten kan leveren op het gebied van CO2-reductie, materiaalbesparing en circulariteit. 

Wim van 't Land presenteert het file-to-factory-concept. Daarmee is het mogelijk om grote aantallen unieke vormen geautomatiseerd gereed te maken voor productie. De werkwijze wordt toegelicht aan de hand van project Baskeweg. Daar werden de 3D-modellen van de architect voor 300 unieke elementen verrijkt met informatie over de constructie en productie. De ultieme digitale keten: van het eerste schetsmatige ontwerp tot geverifieerde productie vanuit een centraal model.

 

16u20-17u00: Netwerking

 

In samenwerking met POM Limburg.

3D-print