Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe plan ik een succesvolle overdracht van mijn bedrijf?

Praktisch:

3 interactieve sessies van 08u30 - 12u00

27/10/2023 - 17/11/2023 - 19/01/2024

Deelname is gratis, inschrijven verplicht! 
Schrijf je hier in. 

SESSIE 1: duurzame keuzes maken in de aanloop naar de generatiewissel

 

Elke ondernemende familie moet ooit de keuze maken aan wie het familiebedrijf uiteindelijk overgedragen zal worden. De aanloop naar deze keuze is niet altijd eenvoudig.

Families worden vaak geconfronteerd met onduidelijke of tegengestelde opvattingen en veel vraagtekens in de aanloop naar de generatiewissel. Het is dan ook niet altijd vanzelfsprekend om familie en bedrijf in deze periode op elkaar af te stemmen.

In deze sessie reiken wij handvaten aan hoe je het “familiale voortraject” kunt organiseren op basis van een praktijkvoorbeeld en een bevattelijk masterplan voor bedrijf, familie en vermogen.

 

SESSIE 2: Hoe zorg je dat de overname (financieel) haalbaar blijft voor iedereen?

 

Als het gewenste overnamescenario duidelijk is, komen vaak volgende vragen naar boven:

1. Wat is een realistische en eerlijke prijs voor de onderneming, zonder iemand te benadelen en/of te hoge risico’s te nemen?

2. Wat is de beste overnamestructuur en wat zijn de voordelen van een buy-out structuur?

3. Hoe kan deze transactie gefinancierd worden? Is het financieel haalbaar? Wens ik als overdrager nog een bepaald inkomen?

We lichten de ‘Family Buy Out’ structuur toe aan de hand van ons praktijkvoorbeeld. Deze structuur is nog weinig bekend, maar wint aan populariteit omwille van de geleidelijkheid van de overname/uitstap. De verkoper kan reeds een (groot) gedeelte van de waarde veiligstellen en toch gedeeltelijk mee genieten van toekomstige rendementen. De koper kan geleidelijk instappen en heeft minder onzekerheid en financieringsnoden. Het gezamenlijk traject heeft een aantal niet te onderschatten voordelen voor beide partijen.

 

SESSIE 3: De toekomst juridisch veiligstellen

 

Samen ondernemen betekent ook goede afspraken maken over de werking (bestuur) en vermogen (aandelen) van de onderneming. Goede statuten en een aandeelhoudersovereenkomst zijn noodzakelijk. Aandeelhouders wensen misschien op zeker moment uit te stappen of te verkopen. Of erger, aandeelhouders kunnen plots overlijden of wensen in het kader van hun fiscale successieplanning alvast aandelen over te dragen aan hun kinderen.

Hoe wordt dit het best geregeld naar de medeaandeelhouder, de samenlevende partner en de kinderen? Naast praktische tips over een goede aandeelhoudersafspraken, zal ook interactief gewezen worden op valkuilen en misopvattingen m.b.t. overdracht van aandelen, erfrecht en erfbelasting.

 

Deze sessies komen tot stand dankzij onze structurele partner Deloitte Private.