Overslaan en naar de inhoud gaan

30% van knelpuntberoepen komen uit bouw- en installatiesector

bouwrakkers metselen

Het is niet onbekend dat de bouwsector met een groot personeelstekort kampt. Zelfs geen enkele sector kent zoveel personeelstekorten als de onze. En uit de jaarlijkse Knelpuntlijst van de VDAB blijkt dat in de top 10 vier bouwberoepen staan. De personeelstekorten in de bouw zijn niet nieuw maar blijven toenemen. Al 10 jaar staan wij als sector in de Knelpuntlijst.

Werfleider staat op de derde plaats van de top tien. Dit is het meest gevraagde profiel op dit moment in de sector. Nieuw in de top tien zijn de wegenwerkers en rioolleggers, zij staan op plaats negen. Het is geen verrassing dat wegenwerkers verschijnen op de lijst. Door de sterke mechanisering van het beroep, vraagt dit profiel complexe opleidingsinfrastructuur. Op nummer tien staan de calculatoren.

Opvallend dit jaar is de groei in vraag naar hogere profielen in de bouw: werfleiders, calculatoren, landmeters, bodemonderzoekers, technische tekenaars en studiebureau’s zijn zeer gegeerd. Deze vacatures staan lang open door een tekort aan technisch geschoolden met een bachelor- of masterdiploma. Jongeren kiezen duidelijk minder voor de richting bouw, de inschrijvingen gaan elk jaar achteruit.

Als toekomstvisie zet de sector meer in op instroom uit het onderwijs. Maar op korte termijn zijn bouwbedrijven genoodzaakt om over te gaan op economische migratie en detachering. De sector heeft met de VDAB een actieplan gelanceerd dat op korte termijn moet leiden tot meer kandidaten voor bouwjobs.

“In Limburg zetten wij als organisatie samen met de PXL STEM-academy extra in op ‘de jeugd’. Zo proberen we de jongste generatie aan te trekken aan de hand van leuke activiteiten zoals Bouwrakker, een kamp voor kinderen van 7 tot 14 jaar. Hier maken ze kennis met verschillende facetten van de bouw aan de hand van leuke activiteiten zoals metselen, drones besturen, figuurzagen, een windgenerator bouwen en een torenkraan bouwen. Je geleerd, jong gedaan!”: aldus Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder directeur Embuild Limburg. 

Bron:Knelpuntberoepen 2024 (vdab.be)
Lees het persbericht van Embuild Vlaanderen hier.