Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw neemt maatregelen om werken bij kou en sneeuw draaglijker te maken

Slecht weer bouw

Voor het eerst dit najaar zakken de temperaturen en is er kans op sneeuw. Voor de bouw, en zeker voor bouwbedrijven met veel buitenwerken, is het  aangewezen om de nodige maatregelen te nemen. Een aantal maatregelen zijn overigens verplicht wanneer de temperatuur onder de 5 graden Celsius gaat: onder meer het aanbieden van beschermingskledij tegen koude, het toevoegen van een warme binnenvoering aan de bouwvakkershelm, periodes van stilstand beperken, taakrotaties invoeren, zoveel mogelijk werken aan de zonnige kant en uit de wind, gratis warme dranken aanbieden, …

Het KMI voorspelt de komende week nachtvorst, koude temperaturen overdag en sneeuw (zeker in de Ardennen). Ook voor de bouwbedrijven, en zeker diegene met buitenwerkzaamheden, is het dan aanpassen geblazen, want koude heeft een impact op de gezondheid en de veiligheid van hun werknemers. Stevige kou brengt bepaalde risico’s met zich mee: onderkoeling, bevriezing of vrieswonden, zelfs musculoskeletale aandoeningen.

Neerslag zoals regen, sneeuw en ijzel, verhoogt bovendien de kans op ongevallen. Met als koploper uitglijden en vallen. Koude en vorst verkleumen ook de vingers, waardoor iemand minder grip heeft op het werkmateriaal. Ook stijgt tijdens de korte en donkere dagen het aantal ongevallen met werfvoertuigen, zowel op de werf zelf als op de openbare weg. En vermits sommige producten, zoals paraffine en butaan,  gezien de koude anders reageren, verhoogt het brand- of ontploffingsgevaar. 

“Om al die redenen neemt de bouw de nodige maatregelen om de werknemers voldoende te beschermen tijdens koude dagen”, weet Niko Demeester, CEO van Embuild. Het gaat dan onder meer om:

·        Beschermingskledij tegen neerslag en kou

·        Een warme binnenvoering en/of oorverwarmers toevoegen aan de helm

·        Werkplekken voorzien van voldoende verwarmingstoestellen en van voldoende verlichting

·        Taakrotatie invoeren om werken in de kou af te wisselen

·        Intensief werk zoveel mogelijk beperken om zweten te voorkomen

·        Stilstaand werk zoveel mogelijk voorkomen

·        Zoveel mogelijk werken aan de zonnige kant én uit de wind

·        Goed plannen en bijv. ruwbouw voor de winterperiode uitvoeren

·        Steigers afdekken met zeilen

·        Zout, zand of as strooien bij vorst om niet uit te glijden

·        Gratis warme, alcoholvrije dranken aanbieden

·