Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwcampus 2.0 presenteert parkeergebouw tijdens Open Wervendag

Chris Slaets, Tom Vandeput, Thomas Bijnens en Jo Belen bij de maquette van Bouwcampus DC

DIEPENBEEK - Tijdens Open Wervendag nodigen POM Limburg, Embuild Limburg en aannemer Democo het publiek uit voor een exclusieve blik achter de schermen van het nieuwe parkeergebouw op Bouwcampus 2.0. Bezoekers mogen zich verwachten aan een interactieve rondleiding doorheen dit innovatieve modulaire complex.

Bouwcampus 2.0, een gezamenlijk project van POM Limburg, Embuild Limburg en UHasselt, staat voor gedurfde experimenten en grensverleggende ideeën. “Op Bouwcampus 2.0 draait alles om innovatie in de bouw”, zegt Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg. “Het is een cruciale stap naar een duurzame en innovatieve bouwsector, waar we met digitale en circulaire bouwmethoden de uitdagingen van morgen aangaan. Limburg profileert zich hiermee als pionier in bouwinnovatie, en het nieuwe parkeergebouw is hiervan een tastbaar voorbeeld.”

 

“Embuild zet dit jaar tijdens Open Wervendag extra in op het verhaal achter de werven. Je eerste huis, het zwembad in je dorp, je oude basisschool, de brug die je altijd tegenkomt op je dagelijkse fietsroute: allemaal mogelijk gemaakt door de bouwsector. Het zijn de plekken waar wij ons eigen verhaal hebben kunnen schrijven. En nu, samen met het publiek, willen we blijven bouwen aan deze verhalen”, aldus Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder en directeur van Embuild Limburg. “Open Wervendag biedt ons een unieke kans om onze toewijding aan duurzaamheid en innovatie te demonstreren. We willen niet alleen de deuren van onze bouwplaatsen openen, maar ook de geesten van onze bezoekers inspireren, zodat we samen kunnen bouwen aan een meer circulaire toekomst voor de bouwsector. Het parkeergebouw schrijft mee aan het verhaal van Bouwcampus 2.0, een verhaal dat bol staat van innovatie en vooruitstrevende ideeën. Deze constructie brengt ons weer een stapje dichter naar het doel om van de Bouwcampus het eco-systeem voor de gehele Limburgse bouwsector te maken.”

 

Flexibiliteit
Het nieuwe parkeergebouw belichaamt deze toekomstgerichte aanpak. Met de mogelijkheid om een extra verdieping toe te voegen, kan het aantal parkeerplaatsen significant worden uitgebreid. “Flexibiliteit staat centraal bij dit gebouw, dat gemakkelijk kan worden aangepast aan veranderende behoeften”, legt Thibaud Demot, CEO van aannemer Democo, uit. “Met hogere plafonds, een modulaire constructie en een centrale hellingbaan die indien nodig kan worden verwijderd, biedt het parkeergebouw een dynamische oplossing die zijn waarde op lange termijn behoudt.”

 

Realisatie in minder dan zes maanden
Opmerkelijk is ook de snelheid waarmee het gebouw is neergezet, met de volledige betonstructuur die in minder dan zes maanden tot stand kwam. Dit werd mogelijk gemaakt door het gebruik van Building Information Modelling (BIM), een digitaal 3D-model van het gebouw, en de prefab constructie van betonnen elementen. Door zonnepanelen te integreren is het gebouw zelfvoorzienend in energie en ontworpen met het oog op energie-efficiëntie.

 

Open Wervendag
Tijdens Open Wervendag op zondag 26 mei krijgen bezoekers een exclusieve blik op de bouwplaats, tot helemaal bovenaan het gebouw. Een bouwmaquette toont de toekomst van Limburg DC, en de informatieborden bieden de nodige context. Bovendien kunnen bezoekers enkele bouwtools uitproberen.

https://openwervendag.be/werven/1088-parkeergebouw-diepenbeek