Overslaan en naar de inhoud gaan

De Houtproef: het vakmanschap van morgen in de schijnwerpers

Jongeren houtbewerking bezig met de Houtproef

De Houtproef, een jaarlijks terugkerend initiatief, plaatst het ambacht van houtbewerking in de schijnwerpers. Machinaal werken is niet toegestaan, technische vaardigheden en vakmanschap staan in deze wedstrijd centraal. Het doel van de Houtproef is om het beroep van houtbewerker te promoten en jongeren te enthousiasmeren voor een opleiding en carrière in deze veelzijdige sector. In Limburg nemen maar liefst 14 scholen deel aan de Houtproef, met in totaal 201 leerlingen die hun vaardigheden demonstreren op donderdag 18 april 2024.

De Houtproef is bedoeld voor leerlingen uit het 4de secundair onderwijs, met name zij die de richting houtbewerking volgen in BUSO, BSO of TSO. Gedurende de proef maken leerlingen op hun school een werkstuk in massief hout en plaatmateriaal, onder toezicht van een vertegenwoordiger van Embuild. Aan het einde van de dag worden de afgewerkte stukken zorgvuldig beoordeeld door een vakjury.

Het hoogtepunt van het evenement vindt plaats op donderdag 23 mei 2024, wanneer de Limburgse winnaars worden verkozen tijdens een lokale prijsuitreiking. De winnende leerlingen worden beloond met een mooie prijs als erkenning voor hun vakmanschap en inzet.

De topstudenten uit elke regio maken bovendien kans op deelname aan een Vlaamse jury, waaruit Vlaamse laureaten worden geselecteerd. De Vlaamse prijsuitreiking staat gepland op vrijdag 7 juni 2024.

De Houtproef biedt niet alleen een platform voor het vieren van vakmanschap, maar ook voor het stimuleren van de volgende generatie schrijnwerkers. Het evenement benadrukt het belang van ambachtelijk werk en moedigt jongeren aan om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen in de boeiende wereld van houtbewerking.