Overslaan en naar de inhoud gaan
Algemeen

First LEGO League

Steeds minder technisch geschoolde jongeren komen op de arbeidsmarkt, waardoor er bij bedrijven een historisch tekort ontstaat aan gekwalificeerde technische medewerkers. Embuild Limburg wil het imago van het technisch onderwijs verbeteren en technische opleidingen promoten. We moeten jongeren aantonen waarom techniek leuk en relevant is en hoe ze samen naar oplossingen kunnen zoeken voor authentieke problemen. Daarom sloegen Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Embuild Limburg de handen in elkaar voor de FIRST LEGO League.

FLL

De FIRST LEGO League draait elk jaar rond een centraal thema. Leerlingen van een 40-tal scholen in Limburg werken in teams en namen het tegen elkaar op in de regiofinale. De FIRST LEGO League is een wedstrijd waar jongeren een Lego-robot ontwerpen en programmeren. Vervolgens moet de robot verschillende opdrachten uitvoeren op een wedstrijdtafel. De kinderen worden zo op een speelse manier ondergedompeld in de wondere wereld van techniek.

FLL partner

Limburgse partnerbedrijven zijn de cruciale factor in het project. 

Deze wedstrijd was weliswaar onmogelijk te realiseren zonder de hulp van de partnerbedrijven. “Zij zetten mee de schouders onder dit project door scholen te helpen en teams te coachen en aan te moedigen. Als echte peters! Bovendien nodigen vele partnerbedrijven de petekinderen uit op bedrijfsbezoek of gaan spreken in de klassen. De ondernemingen zijn van onschatbare waarde” zegt Chris Slaets. Ook de TECHNIEKEXPO tijdens de regiofinale in Hasselt is steeds een groot succes. Door randanimatie voor de kinderen te voorzien wakkerden de aanwezige bedrijven de interesse verder aan. “Aan het einde van het lager onderwijs maken zij de keuze welke studierichting ze uitgaan dus het is nu dat we ze moeten warm maken, en stimuleren.” aldus Chris Slaets.

Groter draagvlak

Ook de Limburgse bouwsector is fan van Lego want ook Jong Embuild Limburg heeft zijn schouders onder dit project gezet. Voorzitter Jong Embuild Limburg: “We willen jongeren warm maken om voor de bouw te kiezen, met de LEGO willen hen op een speelse en ludieke manier bereiken. Als leden van Jong Embuild Limburg erkennen we dat het tekort aan geschoolde vakmensen echt een probleem is. Als je vraagt aan een aannemer wat hem tegenhoudt om te groeien, is er maar één antwoord en dat is het tekort aan personeel. Een bedrijf draait niet op machines, maar op personeel.” De steun van de partnerbedrijven en Jong Embuild Limburg, zorgt voor meer middelen en een groter draagvlak om techniek tot bij jongeren te brengen.

Limburgse bedrijven zorgen niet enkel voor funding. Steun vanuit de Limburgse bedrijven is cruciaal.

Partner worden van de FIRST LEGO League is meer dan sponsoring. We vragen engagement om deze jongeren te inspireren. Een medewerker van jouw bedrijf kan techniekmentor worden van een team. Een klas- of bedrijfsbezoek draagt bij tot een positieve beeldvorming van je bedrijf en industrie. Dankzij de steun van de FIRST LEGO League partners kunnen de Limburgse scholen gratis deelnemen aan het project. De challenge set met de robotopdrachten blijft permanent in het bezit van de school zodat na de wedstrijd andere leerlingen en klassen betrokken kunnen worden.


<span>Vince Feytongs</span>
Vince Feytongs
Adviseur Transformatie Bouw Limburg