Overslaan en naar de inhoud gaan
Actie nieuwe leden

Word lid & krijg 3 gratis opleidingscheques!

Word nu lid van Embuild Limburg en krijg 3 gratis opleidingscheques van meer dan €600 er bovenop! Sinds begin dit jaar is de verplichte basisveiligheidsopleiding uitgebreid naar iedereen die actief is op een werf. Heel wat werknemers moeten dus nog snel zo'n opleiding volgen. En daarom lanceren we deze actie voor nieuwe leden! Met deze opleidingscheques kun je alvast 3 werknemers gratis naar de opleiding basisveiligheid sturen. 

Uitbreiding basisveiligheidsopleiding


Sinds 15 april 2023 moeten alle nieuwe werknemers, zelfstandigen en gedetacheerden die manuele arbeid uitvoeren op bouwplaatsen een verplichte basisveiligheidsopleiding van 8 uur volgen. Die opleiding werd één jaar geleden al verplicht voor alle werknemers uit paritair comité 124, maar is nu dus uitgebreid tot iedereen die actief is op een werf.

Deze basisveiligheidsopleiding heeft tot doel de werknemers bewust te maken van de risico's die aanwezig kunnen zijn op een tijdelijke of mobiele bouwplaats, ongeacht of deze risico's voortvloeien uit hun eigen activiteiten of uit de activiteiten van andere aannemers die aanwezig zijn of zullen zijn op de bouwplaats. De opleiding moet minimum 8 uur duren. Het KB omschrijft dat de opleiding dient gevolgd bij organisatoren die een kwaliteitsborgingssysteem toepassen – zoals Embuild. 

Door het volgen van deze opleiding Basisveiligheid volgens CAO en KB bent u in orde met deze nieuwe wetgeving.
 

Timing

Er is een transitieperiode voorzien van 1 jaar, wat betekent dat tegen uiterlijk 15 april 2024 iedereen van de nieuw gevatte categorieën zich in regel zal moeten stellen.

Alleen arbeidskrachten (zowel zelfstandigen als werknemers) die voor het eerst op een bouwwerf aan de slag gaan, moeten de opleiding al binnen de maand gevolgd hebben.

De CAO voor arbeiders PC 124 trad al in werking op 1 april 2022, waarbij de overgangsperiode volledig afgelopen is. Elke werknemer van PC124 moet dus nu reeds in orde zijn met de basisveiligheidsopleiding. Voor hen is er geen nieuwe overgangsperiode meer mogelijk.

Ledenactie - word lid

Actie nieuwe leden

Om tegemoet te komen aan deze nieuwe opleidingsverplichting, lanceren we dus een actie voor nieuwe leden. Word daarom nu lid van Embuild Limburg en ontvang helemaal gratis 3 opleidingscheques voor deze verplichte opleiding basisveiligheid t.w.v. €600! Hiermee kun je dus 3 werknemers gratis de opleiding laten volgen. Haal voordeel uit je lidmaatschap! Lees hier alle voordelen. 

Deze actie is geldig voor nieuw aangesloten leden in de periode van 01/05/2023 t.e.m. 31/08/2023!

Webinar
 

Bij de uitbreiding van deze verplichting, organiseerde Embuild Limburg een webinar waar dieper werd ingegaan op de inhoud en de praktische modaliteiten van het nieuwe KB.

Tijdens de infosessie werden antwoorden gegeven op onder andere volgende vragen:

  • Voorziet het KB vrijstellingen?
  • Is er een overgangsperiode voorzien?
  • Wordt de hoofdaannemer geacht te controleren of zijn onderaannemers in orde zijn?
  • Wat zegt het nieuwe KB over het bevorderen van de communicatie op bouwwerven?
  • Wat zijn nu precies de verplichtingen?

Herbekijk dus zeker onze infosessie over de uitbreiding van de basisveiligheidsopleiding.